Λίστα αντικειμένων

ΥΛΙΚΑ:
- 3 ώριμες μπανάνες (+1 για να την τοποθετήσετε από πάνω στο τέλος)
- 2 αυγά
- 80 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
- 200 γρ. ζάχαρη (κανονική ή καστανή)
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε ή στρώνετε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, πολτοποιείτε τις 3 μπανάνες με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν λείο πουρέ.
- Προσθέστε τα αυγά, το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά.
- Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα (αν τη χρησιμοποιείτε).
- Προσθέστε τα στερεά υλικά στο μείγμα με τις μπανάνες και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
- Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα.
- Στο τελευταίο βήμα, πριν το ψήσιμο, κόψτε μία μπανάνα στη μέση και τοποθετήστε τις μισές μπανάνες στην κορυφή του κέικ, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
- Ψήστε για 60-65 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα ξυλάκι όταν το τοποθετήσετε στο κέντρο.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα, και έπειτα το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.


