Λίστα αντικειμένων

ΥΛΙΚΑ για το Πανετόνε:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 γρ. ξηρή μαγιά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 αυγά
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 ml γάλα χλιαρό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 200 γρ. πραλίνα φυστικιού (για τη γέμιση)
ΥΛΙΚΑ για την Επικάλυψη:
- 200 γρ. λευκή σοκολάτα
- 100 γρ. τριμμένα φυστίκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Προετοιμασία της ζύμης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
- Στο κέντρο, κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε τα αυγά, το χλιαρό γάλα και τη βανίλια.
- Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη και αρχίζουμε να τη ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική και λεία.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και η ζύμη να είναι λεία και ελαστική.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Φόρμα και γέμιση:
- Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε ελαφρά και την ανοίγουμε σε ένα ορθογώνιο σχήμα (περίπου 30x20 εκ.).
- Απλώνουμε την πραλίνα φυστικιού σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και το τοποθετούμε σε μια φόρμα πανετόνε.
- Αφήνουμε το ρολό να φουσκώσει για 1-2 ώρες.
- Ψήσιμο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (μέτρια θερμοκρασία).
- Ψήνουμε το πανετόνε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει ωραία. Αν χρειαστεί, καλύπτουμε το πανετόνε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί η κορυφή και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Αφήνουμε το πανετόνε να κρυώσει πλήρως πριν το γαρνίρουμε.
- Επικάλυψη με λευκή σοκολάτα και τριμμένα φυστίκια:
- Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας κάθε 20-30 δευτερόλεπτα για να μην καεί.
- Ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα πάνω από το κρύο πανετόνε, απλώνοντάς την με μια σπάτουλα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε την τριμμένη φυστίκια από πάνω και αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
Σερβίρισμα:
Το πανετόνε είναι έτοιμο για σερβίρισμα.Κόβετε σε φέτες και απολαμβάνετε!


