Loading...
Πασχαλινό Τσουρέκι
Κλίκ για μεγέθυνση

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι & λίγο για το ζύμωμα
  • 225γρ. πρόβειο βούτυρο
  • 240γρ. γάλα φρέσκο
  • 340γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 50γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 2/3 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

  • 1 αυγό
  • λίγο νερό
  • 250γρ. αμύγδαλο φιλέ

Χρόνος Προετοιμασίας: 40'
Χρόνος Αναμονής: 2-3 ώρες
Χρόνος Ψησίματος/Μαγειρέματος: 16-18'
Μερίδες: 3 μεσαία τσουρέκια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1)Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ και αφήνουμε να χλιαρύνει (όχι όμως να κρυώσει). Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.

2) Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

3) Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ.

4) Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημ του γάντζου. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.

5) Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζουμε καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

6) Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη. Την χωρίζουμε στα τρία και πλέκουμε 3 τσουρέκια.

7) Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.

8) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 15-18 λεπτά.

9) Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.

TIPS: Τα τσουρέκια δεν είναι για βιαστικούς! Θέλουν υπομονή στο ζύμωμα και υπομονή στα φουσκώματα (3 στο σύνολο). όσο πιο πολύ ζυμώσεις τα τσουρέκια, τόσο πιο πολλές ίνες (κόρδα) θα κάνουν στο εσωτερικό τους.

 
© Copyright 2013 - 2024 ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Super Market